Rejse Uden Titel (2008)

Tekst af Louise Westmark

Mens tiden flyver afsted i den både postmoderne, senmoderne og globaliserede tid kan fotografiets åndedrag lave en standsning, der på en gang favner både stilheden og absurditeten i livet og stederne.

Rejse Uden Titel er et insisterende forsøg på at indfange det usete og pudsige i et langsommeligt øjeblik, der gennem undren peger på både pausen og humoren i både det stillestående og absurde. I en verden, der i billedrammen fremtræder både velkendt og fremmed. Med billeder, der lægger tråde ud til forskellige narrativer, frem for at skære stedet og øjeblikket ned til et enkelt koncept. Et af disse narrative spor er det kulturelle, der udfordrer det velkendte og det ukendte ved at fremstille en klassisk skandinavisk æstetik i det fremmede lige fra Korea til Italien.

Gennem mødet med disse pausebilleder, disse vakuumbilleder og den absurde fredfyldthed skabes forhåbentlig en undren. Billederne giver ikke svar, de stiller heller ikke spørgsmål. De er til stede og tilgængelig for blikkets og beskuerens vandren i dette sted og denne tilstand. De lægger ikke op til en opdagelsesrejse og ej heller til den dybe kontemplation. De placerer sig midt imellem, ganske som pausen og stilheden, der ikke er uendelig, men er pausen, åndedraget mellem ordene, mellem verdens lyde og synets flakken fra spor til spor. Kunsten er her ikke at råbe højt eller vende ryggen mod verden: Det er at stoppe op, at se, at være til stede, og er som sådan en afmontering af den hæsblæsende æstetik, der udgør vores visuelle kultur.

Teksten er skrevet i forbindelse med udstillingen Rejse Uden Titel på Galleri Hornbæk. Udstillingen bestod af værker fra både serien Rejse Uden Titel og Directions In Order To Get Lost.